Dag: 26 augusti 2018

Lastbilar

Lastbilar övergår till led belysning

Fordonslampor med lysdioder har haft en stark utväxling under senare år. Personbilar drog tidigt nytta av xenon-tekniken och som kort därefter följdes av lysdioden som tog nästa kliv mot energieffektiv fordonsbelysning. Även om många lastbilar utrustas med led lampor så har många lastbilschaufförer valt den konservativa vägen och fortsatt använda halogen lampor. Framförallt när det gäller baklyktor med blinkers, bromsljus och bakljus så verkar tendensen vara att välja halogen före led av traditionella skäl. Det är så det alltid har varit och därför fortsätter man på samma bana för att det helt enkelt är smidigast så. Men detta är långt ifrån sanningen då led lampor ersätter halogen rakt med enbart positiva fördelar som följd.

Baklykta till lastbil med lysdioder har en längre livslängd

Livslängden är en viktig sak att hänsyn till när man ska rusta upp lastbilen med ny belysning, speciellt då lastbilar använder fler lampor än en vanlig personbil. En baklykta som drivs av lysdioder har en livslängd på mellan 30.000 – 50.000 timmar. Detta kan jämföras med en halogen baklykta som inte klarar mer än 3000-5000 timmar, en väldigt stor och tydlig skillnad! Kostnaderna blir alltså betydligt lägre om man väljer led baklyktor samtidigt som ljuset blir bättre och klarare i trafiken.

Samma utveckling för led konvertering till personbil

En del personbilar har monterade billjus som inte är original från tillverkare. Led konvertering med kraftfulla lysdioder har haft en snarlikt utveckling som baklyktan till lastbilar där bilägare väljer konverteringslampor med led före halogen av likadana skäl. Livslängden är längre och ljuset är bättre och därför blir det svårt att motivera en föråldrad teknik före led. Led konvertering från Osram är kanske de mest populära på marknaden men det finns också mycket annat att välja på som presterar minst lika bra, om inte bättre till och med som Ipf. Inom kort kommer vi att lansera en manual som förklarar vad man bör tänka på ifall man funderat över att eftermontera Led-kit.

 

Läs mer